על דשא ירוק מתגודדים חברים סביב שולחנות וילדים משתעשעים במרחב הפתוח. מסביבם ניצבים כעשרים פסלים של אחד הפַּסָּלים הידועים בישראל.

ברוכים הבאים לגן הפסלים של יגאל תומרקין, בלב מושב בורגתה בשרון.

אומנם פיסול במרחב הציבורי מוכר בכל רחבי הארץ אך גני פסלים של אומן בודד אינם רבים. יגאל תומרקין הוא ככל הנראה השיאן הישראלי וגני פיסול שלו מוצבים גם בחולון, בתל אביב, בחיפה ובגן הלאומי כוכב הירדן.

כאן במושב בורגתה הייתה לאומן סדנה ובהסדר עם הנהלת המושב הוצב בשנות התשעים של המאה ה־20 מקבץ מיצירותיו. הפסלים מפוזרים בחוסר סדר על פני המדשאה הענקית ואתם מוזמנים לבחור את הנתיב שלכם למבט קרוב עליהם.

המוטיבים המוכרים של תומרקין מופיעים גם כאן: פסי קרוניות, פסלי טוטם, ראשים נמחצים תוך שימוש בטכניקת אסמבלאז’ ובחיתוך לוחות פלדה באמצעות לייזר.

שני פסלים שצדו את עיניי נמצאים בשני קצות הגן. בחלק המזרחי של הגן, קרוב לדרך, נמצא מעגל של מוטות פלדה המאורגנים כמתחם פולחני קדום. על חלקם טבועה המילה “שלום” בלטינית, בעברית ובערבית. במרכז המעגל גוש פלדה מעוות שבמרכזו בולטת המילה “אנכי”. המילה המוטבעת בגופן המקובל של המקרא היא הפותחת את עשרת הדברות (“אָנֹכִי ה’ אֱלֹהֶיךָ”). היצירה כמו מנסה להדגיש ולהמחיש את הפער בין השאיפה לשלום ולסדר, שאיפה המוכוונת מערכי התרבות והדת אל מול התוצאה המטרידה שבהוויה האנושית הממשית.

בחלק המערבי המרוחק קונוס ברזל קטום וענק הנראה כעוגן לקשירת אוניות ומעליו קונסטרוקציה שבמרכזה לב ומעליה פְּרוֹטוֹמָה בדמותו של תומרקין. שימוש נפוץ זה של האומן בדמותו ובדגש על ראשו נובע מתקופה מכוננת בחייו בברלין בשנות החמישים של המאה ה־20, כשעבד כתפאורן־מתמחה ב”ברלינר אנסמבל”, תיאטרונו של ברטולט ברכט, ועסק ביציקת פנים לתוך מסכות. העיניים הכבויות מזכירות כי תומרקין יצר גם מסיכות מוות, בין השאר של ש”י עגנון לבקשת גרשום שוקן. ביצירות רבות מופיע תומרקין כקדוש מעונה המייצג את סבל האדם.

אתם מוזמנים לבקר ולברר את הפרשנות שלכם למוצגים.

יגאל תומרקין נולד בשנת 1933 בגרמניה בשם פטר מרטין גרגור היינריך הלברג לאמא יהודייה ולאב נוצרי. עלה לארץ עם אימו בגיל צעיר. חתן פרס ישראל לפיסול. ביצירותיו ביטוי למחאה תרבותית ואנטי מלחמתית.

בורגתה הוא מושב עובדים בלב השרון. שמו משמר שם ישוב יהודי ששכן באזור בתקופת התלמוד והוא מוזכר בתלמוד הירושלמי. המושב נוסד ב־1949 על ידי משפחות שרובן עלו מטורקיה ומיעוטן ממרוקו.

איך מגיעים: בוויז “מושב בורגתא”. משער הכניסה הצהוב ממשיכים ישר כמעט קילומטר ורואים משמאל את הגן.

לעיון נוסף:

ג’ עפרת, יגאל תומרקין, הוצאת לוין, 2019.

מ’ יעקובסון, גן הפסלים של תומרקין בבורגתה, אתר חלון אחורי, 2013